Airsoft Nederland

 

Airsoft Nederland, hoe zit het precies? Hoewel veel mensen in Nederland bekend zijn met het woord BB gun, noemt men deze wapens oorspronkelijk airsoft guns. Deze wapens zijn sinds 2013 legaal in Nederland, mits de eigenaar van het wapen voldoet aan strenge voorwaarden, het is immers geen speelgoed. Zo dient iemand met een dergelijke airsoft gun te beschikken over een verklaring omtrent gedrag, minimaal 18 jaar te zijn en lid te zijn van een airsoftclub in Nederland. Deze clubs zijn erkend door de minister en vallen samen onder Airsoft Nederland, ofwel de NABV (Nederlandse Airsoft Sportbond).

De verschillende airsoftverenigingen die vallen onder Airsoft Nederland, organiseren geregeld activiteiten waarbij verschillende verenigingen het tegen elkaar opnemen in een rechtstreeks duel met airsoftguns. Naast het gebruik van deze wapens, gebruiken veel leden een camouflagepak en zijn er speciale oefenterreinen met obstakels om een gevecht zo realistisch mogelijk te laten lijken. De gevechten worden in verschillende settings uitgevoerd, zo heb je gevechten tussen Korps Mariniers, US Navy Seals, SWAT-eenheden en een aantal kleinere groeperingen, afhankelijk van de camouflage die de verschillende teams dragen. Vanzelfsprekend gaat het hier niet echt om leden van deze groeperingen, maar om de normale burger.

De gevechten tussen teams van Airsoft Nederland zijn puur bedoelt ter vermaak en de vijandigheid tussen spelers vindt alleen plaats tijdens het gevecht zelf. Men noemt het dan ook geregeld een sport, airsoft en niet zozeer een vijandige strijd. De teams die onderdeel zijn van Airsoft Nederland bevinden zich in vrijwel alle delen van ons land, maar toch met name rondom de Randstad. Ook de meeste speelvelden zijn hier gelegen, terwijl er in het heuvellandschap van Limburg geen oefenterreinen zijn. Sinds niet al te lange tijd is het ook mogelijk om tegen onze zuiderburen, de Belgen, te strijden! In het Belgische Schoten opende kortgeleden een terrein, die aangesloten is bij de NABV. Een leuke toevoeging aan de mogelijkheden om te strijd met elkaar op te zoeken!

Mocht je lid willen worden van een bij Airsoft Nederland aangesloten vereniging, dan dien je te voldoen aan een aantal eisen. Deze gelden overigens ook voor het kopen van een BB gun, of zoals de experts het noemen; airsoftgun. Allereerst dien je 18 jaar te zijn en een verklaring omtrent gedrag te beschikken, daarnaast moet je bij een aantal verenigingen een bepaalde test afleggen om te kijken of je instaat bent op de juiste wijze om te gaan met het wapen. Sommige verenigingen houden wekelijks verplichte trainingen, anderen doen het puur op vrijwillige basis.

Gebruik je je airsoftgun alleen thuis, dan is het bijvoorbeeld aan te raden om je als papieren lid aan te melden bij een vereniging. Je bent zo niet verplicht om deel te nemen aan de trainingen of gevechten met andere clubs, maar mag wel een BB gun in huis bezitten en oefenen wanneer je dat zelf wilt. Daarbij zijn de kosten voor zo’n lidmaatschap wat goedkoper, dan een actief lid die ook daadwerkelijk aan gevechten deelneemt. Wil je gewoon thuis oefenen op een verlaten terrein, dan mag dat mits de nabijgelegen huizen je wapen niet kunnen zien.